Дані проведених досліджень (до появи штаму Omicron) вказують, що близько 5% людей, які втратили нюх або смак, мали стійку дисфункцію через 6 місяців. Через два з половиною роки пандемії з’явилося більш чіткіше розуміння перебігу та прогнозу цих порушень. Метою опублікованого мета-аналізу, що об’єднав 18 обсерваційних досліджень пацієнтів з порушенням функції нюху та смаку, пов’язаних з COVID-19, було визначити тривалість одужання та визначити фактори ризику, які на нього впливають.
Було отримано наступні дані:
Результати цього аналізу вказують, що відновлення може тривати понад 6 місяців, це дає краще розуміти прогноз наслідків, як для лікарів, так і для пацієнтів.
Обмеженнями цього аналізу є відсутність інформації щодо штамів COVID-19, статусу вакцинації та отриманого лікування.
Цікаво, що інші дослідження, проведені в Бразилії та Італії, вказують, що порушення нюху та смаку виникає набагато рідше при Омікроні, ніж при попередніх штамах.